Pages

Thursday, February 21, 2013

Grădina uitată de Kate Morton

Nu pot să mă laud că am citit mult dar pot să zic că o fac în general cu plăcere. I-am tot cerut cărți în ultima perioadă lui D, e mai comod așa că nu trebuie să mă duc până la bibliotecă plus că sar peste complicatul proces de a alege cartea. Este a 3-a carte pe care o citesc de la el, total diferite ca subiect dar fiecare plăcută în felul ei. 
Grădina uitată - un titlu interesant dar care parcă nu te pregătește îndeajuns de mult pentru ceea ce urmează... O poveste superbă despre pierdere, sacrificiu, familie, trecut, despre viață și ce ne rezervă ea.
Nell este o fetiță de 4 ani care se îmbarcă alături de ”Autoarea” pe un vapor care o va duce la mami și la tati. Numai că ”Autoarea” dispare, pe malul celălalt nu o așteaptă nimeni și tot ce știe ea este că trebuie să nu spună la nimeni nimic. Este crescută de o familie cu suflet mare care o găsește în port și care îi ascunde toată adolescența adevărul. La aniversarea de 21 de ani tatăl ei își încalcă promisiunea făcută soției și îi spune adevărul despre cum a ajuns ea în familia lor. În acel moment universul lui Nell este zdruncinat, tot ceea ce credea ea că este devine o minciună...se schimbă total, se răcește de absolut toată lumea. Pe la 65 de ani, odată cu moartea tatălui său, Nell primește valiza cu care a fost găsită în acea zi pe docuri și cu ajutorul ei pornește în aflarea trecutului. Printre povestiri apar imagini din trecut, aflăm cine este ”Autoarea” și care a fost viața ei, de ce i se spune ”Autoarea”, care este povestea din spatele cărții cu povești pe care Nell a găsit-o în valiză, de ce se afla Nell pe acel vapor, de ce nu a căutat-o nimeni, de ce nu și-a dus Nell căutarea la bun sfârșit?
Povestea se termină într-un ton optimist, chiar și așa nu am putut să nu storc o lacrimă (de fericire zic eu pentru că lucrurile s-au sfârșit cu bine). Aș putea să povestesc toată cartea dar care ar mai fi farmecul pentru cineva care vrea să o citească dacă stric eu tot misterul. Este o carte ”colorată” mai ales pentru cei care atunci când citesc vizualizează fiecare detaliu. Sunt descrise cu lux de amănunte toate mișcările personajelor, toate peisajele...
O carte care m-a cucerit întru totul...

No comments :